Pokok Kari dan Pudina

Share this on WhatsAppTak tau nak kata apa… anak pokok kari punya la banyak tumbuh di celah2 rimbunan pokok pudina dok melata tumbuhnya. Berlawan2 tumbuh macam nak berebut kawasan jajahan. Tak terurus jadinya… Share this on WhatsApp

Khasiat Daun Kedondong

Share this on WhatsAppKorang pernah cuba mkn pucuk kedondong?Rasanya masam2, sebiji macam makan buah kedondong. Buat ulam pun sedap… Kalau baru petik tu bukan main rangup lagi, krup krap krup krap..Bila aku cuba tanya pakcik google, rupanya banyak khasiatnya pucuk kedondong ni 15 Manfaat dan Khasiat Daun Kedondong untuk Kesehatan Buah kedondong bukan sahaja sedap

Khasiat Bayam Malabar atau Remayong atau Sayur Mayong

Share this on WhatsAppKhasiat Remayung, Bayam Malabar, Basella. Ada pelbagai nama sayur ni. Terdapat dua jenis remayung iaitu remayung merah (batang berwarna ungu kemerahan) dan remayung hijau (batang bewarna hijau). Pokok ini mempunyai daun berbentuk jantung. Ia mampu tumbuh sehingga 10m panjang. Remayung adalah tumbuhan memanjat. Ia juga dikenali sebagai bayam malabar dan bayam memanjat.

Khasiat Bayam Brazil

Share this on WhatsApp🍀BAYAM BRAZIL🍀 Bayam Brazil atau nama lainnya Brazillian Spinach, Poor Man Spinach, Sambu dan juga Sambu Lettuce. Ianya juga dirujuk secara saintifik sebagai Althernanthera sissoo adalah tanaman sayuran yang mudah hidup dengan hanya ditanam secara keratan batang yang berasal daripada Brazil. Daunnya yang tidak berlendir dan boleh dikatakan sedikit ranggup sesuai dijadikan

Khasiat Daun Sambung Nyawa, begitu sekali menakjubkan…

Share this on WhatsApp Daun Sambung Nyawa dapat mengurangkan kadar kolestrol dan menurunkan tekanan darah tinggi. Di Malaysia ia juga digunakan untuk merawat sembelit, kencing manis dan kanser. Ia juga digunakan untuk merawat masalah buah pinggang. Biasanya ia dimakan mentah sebagai ulam. Batang tanaman Sambung nyawa sering digunakan untuk meredakan demam. Ia juga, digunakan dalam