Category Archives: Pokok Herba

Khasiat Buah Delima

NAMA POKOK : DELIMA NAMA LAIN : JELIMA KEGUNAAN/KHASIAT : 1.)Batuk : Isi delima muda dijadikan jus dan diminum 2.)Sakit perut,sakit kuning : Air rebusan akar digunakan untuk mencuci mata sakit.Buah & bunganya dimakan 3.)Kembung : Daun dijadikan teh diminum P/s:Jika sakit berlarutan segera berjumpa doctor untuk dapatkan rawatan

Khasiat Asam Gelugor

NAMA POKOK : ASAM GELUGOR NAMA LAIN : ASAM KEPING KEGUNAAN/KHASIAT : 1.)melancarkan darah,menurunkan kolestrol,elak darah tinggi : Pucuk asam gelugor dimakan buat ulam 2.)Sakit telinga : Air perah daun dan akar dititik dalam telinga 3.)Selepas bersalin : Rebus daun dan basuhkkan alat sulit merawat kegatalan P/s:Jika sakit berlarutan segera berjumpa doctor untuk dapatkan rawatan

Khasiat Daun Kaduk

Kolestrol yang terlalu tinggi boleh menyebabkan masalah jantung,dan stroke. Sebab tu kita kena cegah dan jaga sebelum dia jadi lagi serious. Bahan : – 7 helai daun kaduk– 500 ml air masak– gula batu sikit kalau nak manis (agak-agak) Caranya :Rebuskan air masak tadi dengan gula batu. Kemudian masukkan daun kaduk dan tutup api. Minum

Gambar dan Khasiat Pokok Semalu

Kenal tak pokok semalu ni? Pokoknya berduri dan bila disentuh daunnya ia ‘malu’ lalu menguncup. Hehe. Jangan main main pokok ini berduri. Namun sebenarnya banyak khasiat terkandung dalamnya. Jadi abang nak kongsikan kepada anda semua khasiatnya pokok ini. Pertama: Antara khasiatnya yang agak popular ialah sesuai untuk mengecut, menguat dan membersihkan faraj, khususnya selepas bersalin

Pelik khasiat Pokok Kaduk ni..

Khasiat daun pokok kaduk Segarkan pokok kaduk nih, hari tu lagi merimbun tapi kak imm dah potong buang. Daun kaduk warnanya hijau dan bentuk seakan-akan sirih. Ramai yang bertukar dengan sirih sebenarnya kalau tak cium bau daunnya. Kalau dalam masakan kak imm suka bubuh dalam gulai daging masin, gulai siput sedut dan juga bubur lambuk.